مدتزمان نسبتاً طولانی برای دریافت مدرک و رسیدن به تخصص موردنیاز در کنار جایگاه خطیر و مسئولیت بزرگ، پزشکی را در سطر اول جدول ردهبندی مشاغل از لحاظ حقوق و دستمزد قرار داده است. میتوان گفت؛ مانند بسیاری از کشورها، پزشکی یکی از پردرآمدترین شغلها در ترکیه است.
پایینبودن هزینههای زندگی در ترکیه نسبت به برخی از کشورهای اروپایی مانند آلمان، وجود اشتراک زبانی با زبان مادری گروهی از هموطنانمان و شباهتهای فرهنگی، درنظرگرفتن حق مسکن و هزینههای حملونقل و… ترکیه را به یکی از محبوبترین مقصدهای مهاجرتی برای پزشکان و پرستاران ایرانی تبدیل کرده است.
در سال 2011 ترکیه قانون اجازه کار به پزشکان خارجی در قلمرو خود را به دلیل کمبود نیروی کار بهویژه در بخش خصوصی، تصویب کرد. در کشورهای اروپایی از هر 100000 نفر 340 نفر پزشک هستند درحالیکه در ترکیه 156 پزشک در هر یک میلیون جمعیت وجود دارد.
پیشرفت چشمگیر دهههای اخیر در حوزه پزشکی در ترکیه و درمانهای یکپارچهای که بر پایه تکنولوژی هستند، ترکیه را به کشوری شاخص در حوزه پزشکی و درمان تبدیل کرده است.
اگر پزشک، پرستار یا فارغالتحصیل یکی از زیرشاخههای علوم پزشکی و درمان هستید ممکن است سؤالات زیادی در مورد اخذ مجوز کاری و مهاجرت پزشکان به ترکیه، جایگاه مالی و میزان حقوق و درآمد در این کشور داشته باشید، ضمن مطالعهی این مقاله میتوانید طی تماس تلفنی با کارشناسان دکترپیشکار از مشاورهی رایگان در کمترین زمان ممکن بهرهمند شوید.
نظام سلامت و درمان در ترکیه
جالب است بدانید در ترکیه غیر از سازمان تأمین اجتماعی و جامعه پزشکان وزارت دفاع هم در اداره وزارت بهداشت این کشور ایفای نقش میکند. بخش خصوصی سهم کمی در ارائه مراقبتهای بهداشتی و درمانی دارد. وزارت دارایی مسئول تأمین بودجه خدمات بهداشت و درمان است اما مسئولیت حفظ سلامت کادر درمان برعهده وزارت دفاع است.
در نگاه اول به نظر میرسد سیستم بهداشت و درمان در ترکیه فاقد فرایندی ساختاریافته و وجود ارتباط موردنیاز میان سایر اجزای آن است. اما در سالهای اخیر گامهای بزرگی در جهت بهینهسازی حوزه سلامت در این کشور برداشته شده است. از جمله این موارد میتوان به سرمایهگذاری میلیارد دلاری در این حوزه شاره کرد که منجر به رشد چشمگیر وضعیت این کشور در حوزه سلامت شده است.
دولت ترکیه حدود 80 درصد از هزینههای دارویی مردم را از طریق مالیات خودرو تأمین میکند. وجود 1091 بیمارستان دولتی و دانشگاهی و 550 بیمارستان خصوصی نشان از مشارکت بیش از 75 درصدی دولت این کشور در نظام سلامت مردم دارد. برای رفع نیازهای درمانی در سطح ترکیه در مناطق دارای جمعیت بیش از 10 هزار نفر یک مرکز درمانی دولتی تأسیس شد. تعداد پزشکان متخصص، پرستاران و دیگر پرسنل کادر درمان از دیگر ضعفهای نظام سلامت در ترکیه به شمار میرفت، این مشکل سیستم آموزشی ترکیه را بر آن داشت مسیری عملی و تجربی در فر آیند آموزش دانشجویان پزشکی در کنار اساتید اروپایی در پیش گیرد، پرورش نسل جدید پزشکان و پرستارانی که به لحاظ علمی و عملی فاصله قابلتوجهی با نسل قبلی خود داشتند، دستاورد این تصمیم مشترک میان دولت، وزارت بهداشت و سیستم آموزشی بود.
عوامل تأثیرگذار بر حقوق پزشکان در ترکیه
-
سطح تجربه
اولین عاملی که برای پزشکان مهم است و تأثیر عمدهای در حقوق آنها دارد، سطح تجربه است
-
شهر و منطقه
شهر و منطقه جغرافیایی یکی از مؤثرترین مؤلفهها بر حقوق پزشکان در ترکیه است. در میان شهرهای ترکیه استانبول اولین رتبه را از لحاظ میزان حقوق و مزایا داشته و شهرهای آنکارا، ازمیر و آنتالیا به ترتیب در ردههای بعدی قرار میگیرند متوسط حقوق ماهیانه پزشکان در آنکارا 20 هزار لیر، آنتالیا 18000 لیر استانبول 21600 لیر و ازمیر 19200 لیر می باشد
-
سن افراد
-
جنسیت
حقوق آقایان 17 درصد بیش از حقوق خانمها در موقعیت شغلی مشابه است
-
سابقه کاری
مدتزمان سابقه کاری از عوامل کلیدی تأثیرگذار در میزان حقوق و درآمد پزشکان در ترکیه است. وجود سابقه کاری از 2 الی 5 سال و بیش از 5 سال به ترتیب افزایش حقوق 35 الی 36 درصدی را بهصورت میانگین خواهد داشت. به طور متوسط پس از گذشت یک سال و نیم از فعالیت هر پزشکی میزان درآمد وی بین 10 الی 12 درصد افزایش خواهد داشت
-
تخصص و گرایش پزشکی
متوسط حقوق پزشکان در برخی از تخصصهای شصت درصد بیشتر از حقوق متخصصان بهداشت است
-
مؤسسه دولتی یا خصوصی
کار در مؤسسات دولتی میزان دریافتی بیشتری را برای پزشکان و سایر پرسنل درمانی به همراه دارد و نباید از این نکته غافل شد که چنین مؤسساتی در شهرهای پرجمعیتی که از امکانات کافی برخوردار هستند، وجود دارد
میانگین حقوق و درآمد پزشکان در ترکیه
بر اساس آخرین دادههای بهدستآمده از مرکز آمار ترکیه متوسط حقوق ماهیانه پزشکان در این کشور حدود هجده هزار و چهارصد لیر است که به طور متوسط در یک سال به 221 هزار لیر میرسد. در حقیقت، حداقل حقوق پزشکان شاغل در ترکیه به شش هزار و هفتصد و شصت لیر و حداکثر حقوق این افراد سی و یک هزار و صد لیر است. درآمد پنجاه درصد از پزشکان شاغل کمتر از میزان متوسط و نیمی دیگر بیش از میانگین گفته شده دریافت میکنند.
حقوق و دستمزد تخصصهای مختلف پزشکی در ترکیه
با کارشناسان دکترپیشکار تماس بگیرید!
مطمئنا تجربه ی منحصر به فردی را از خدمات مشاوره ای ما کسب خواهید کرد و مسیر مهاجرت را با اطمینان خاطر و موفقیت طی کرده و موانع راه را به آسانی پشت سر خواهید گذاشت!
همین حالا تماس بگیرید!
ممنوعیت اشتغال برای برخی از عناوین شغلی پزشکی
دندانپزشکی، مامایی، اپتومتری، مراقبت از بیماران، حرفههای مرتبط با داروسازی و دامپزشکی از جمله مشاغلی هستند که برای فعالیت در بیمارستانها و مراکز درمانی در ترکیه داشتن شهروندی و تابعیت این کشور یا تحصیل در دانشگاههای آن الزامی است. اخذ شهروندی ترکیه از قوانین ثابت برای احراز سمت مدیریت بیمارستان در بیمارستانهای خصوصی نیز به شمار میرود. روند پیشرو، نشان میدهد این موارد نیز از لیست مشاغل غیرمجاز خارج شوند هر چند که در موقعیت فعلی هم روزانه فرصتهای شغلی زیادی برای استخدام کادر درمان در ترکیه وجود دارد. یک دندانپزشک خارجی یا متخصص زیبایی میتواند بدون داشتن شهروندی و پاسپورت ترکیه در مطب شخصی خود در سطح شهر فعالیت کند، اما با طیکردن فرایند اخذ شهروندی و دریافت پاسپورت میتواند در بیمارستانهای دولتی و خصوصی نیز مشغول به کار شود. جدول زیر نمونهای از تعرفهٔ خدمات پزشکی در تخصصهای مختلف است.
هزینههای زندگی در ترکیه
رتبهبندی شهرهای ترکیه از لحاظ شاخص هزینههای زندگی
سخن پایانی
شاید پزشکی را بتوان جز بهترین عناوین شغلی برای مهاجرت به ترکیه دانست، با گذراندن امتحان STS و یادگیری سطح قابل قبولی از زبان ترکی فر آیند دریافت مجوز کار برای مهاجرت پزشکان به ترکیه به جریان میافتد. یک پزشک در ترکیه درآمدی بین 6708 تا 31100 لیر دارد. به طور میانگین میتوان رقم 18400 لیر در ماه را بهعنوان حقوق و درآمد پزشکان در ترکیه در نظر گرفت، هر چند این عدد میانگین ترکیبی از حوزههای مختلف پزشکی است و برای مشاهده ارقام دقیقتر در هر تخصص و رشته خاص باید به جدولهای ارائه شده در مقاله مراجعه کنید.
شهر استانبول با حقوق و مزایایی وسوسهکننده انتخاب اول بسیاری از پزشکان خارجی است و شهرهای آنکارا، ازمیر و آنتالیا به ترتیب در ردههای بعدی قرار میگیرند. مهمترین فاکتور بعدی در زمان ارزیابی یک کشور از لحاظ درآمد مورد بررسی قرار میگیرد هزینه و مخارج زندگی است، در این مقاله سعی کردیم ضمن مقایسه شاخص هزینههای زندگی در شهرهای مختلف ترکیه، جدول کاملی از جزئیات هزینهها در زمینههای مختلف به شما ارائه کنیم.